≡ Menu

Menghabiskan Duit Suami? Dah Tu, Isteri Nak Habiskan Duit Jiran Sebelah?


Realiti bila dah berumah tangga, baru beli barang dan sesuatu, bini dicop suka menghabiskan duit suami.

Eh, nak ‘membawang’ pun jangan sampai terpotong jari sendiri tau. Ini nak bagi kesedaran pada yang suka sibuk-sibuk hal rumah tangga orang.

Kita tak pernah tahu dan duduk dalam kasut dia. Dah kenapa tanpa selidik nak mencanang bini yang habiskan duit lakinya? Pernah congak pengorbanan seorang isteri setiap hari?

Haa… kalau belum, jemput jentik mata hati melalui perkongsian saudara Firdaus Shakirin kejap!

Menghabiskan duit suami?
Menyusahkan suami? Biarkan suami kerja sorang-sorang?

What kind of mentality is this? What kind of mindset you have? Dah tu isteri nak menghabiskan duit siapa, jiran sebelah? Mintak duit dari org tuanya?

Tanggung jawab mencari nafkah, mencari rezeki untuk keluarga itu diletakkan pada suami sebab kemampuan suami untuk berbuat sedemikian,

Melaksanakan tugas itu bukanlah menjadi tanggungjawab isteri untuk mencari rezeki untuk keluarga, namun isteri dibenarkan untuk melakukannya dengan tujuan membantu meringankan bebanan suami.

BACA:  Walaupun Gaji Isteri Lebih Besar Daripada Suami, Janganlah Jadi Queen Control Pula

Bekerja atau menjadi suri rumah, adalah pendebatan yang takkan habis. Setiap keputusan yang kita ambik, ada pro and cons yang tersendiri.

Setiap orang ada their own reason why they choose to be like that. It’s a rubbish to say menghabiskan duit suami.

It’s your right, wife right to use duit suami. Hak dia, nafkah dia adakah isteri yang jadi suri rumah tu akan minta lebih dari yang sepatutnya?

Dia aware dengan kemampuan suaminya. Isteri yang bekerja juga perlu meminta haknya walaupun dia ada pendapatan sendiri. Then, its still the same, right?

Zaman sekarang ni, kebanyakan suri rumah ada kesedaran, diorang sedar yang diorang tak boleh terlalu bergantung pada suami. Diorang ada kesedaran untuk mengurangkan beban suami. So, diorang buat kerja sambilan, bagi ada pendapatan sendiri.

Sangat tidak wajar jika orang cakap suri rumah ni goyang kaki, bersenang-lenang kat rumah, dan menyusahkan suami.

Orang yang tak berilmu je yang akan cakap macam tu. Yang jadi suri rumah tu pula, bukan yang jenis tin kosong. Banyak je berkelulusan tinggi tapi jadi suri rumah.

BACA:  “Tunaikan Dulu Hak Isteri, Cukup Tak Cukup Belakang Kira…”

Then awk nak cakap, belajar tinggi-tinggi tak guna? Perabih duit mak bapak je? Awak tu yang belajar tak tinggi, bila dia dah berkahwin, ada tuntutan lain yang perlu didahulukan dan diutamakan dia. Itu tandanya dia lebih faham agama daripada awak.

Tak kisah lah awak tu mertua ke, ipar duai ke, biras ke, kawan-kawan ke, once anak awak get married, abang awak get married, he need to support his wife.

Dia kena tanggung wife dia, if he choose not to tanggung his wife, let his wife work to tanggung diri sendiri, then, please don’t get married.

Jangan suka-suka, sedap-sedap je mengata, memperburukkan suri rumah atau isteri.

And for all suri rumah, don’t bother what other says as you know you are right.

“You will never reach your destination if you stop and throw stones at every dog that barks”…Deep right?

Hadam lumat-lumat.

Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.us/hantar-artikel.