≡ Menu

Mualaf Ditegur Solat Tak Pakai Telekung Kononnya Solat Tak Sah


Dewasa ini ramai wanita yang bersolat dengan hanya mengenakan tudung labuh, jubah panjang dan stoking sehingga menimbulkan tanda tanya sama ada solat mereka sah mahupun tidak. Adakah ketika bersolat, wajib mengenakan telekung atau ia sekadar syarat sahaja?

Dengan pakaian seperti jubah, asalkan syarat menutup auratnya dipenuhi, maka solat boleh didirikan dengan mudah, tidak kira di mana. Tidak perlu khuatir solat lewat kerana terpaksa menunggu giliran menggunakan telekung dan sebagainya. Seandainya pakaian yang dipakai sudah cukup menutup aurat dan bebas daripada najis, maka solat itu sah.

Ikuti perkongsian AJ Joseph tentang persoalan ini.

Ke sekian kalinya ditegur kerana solat tanpa telekung di surau beberapa hari lepas.

Saya diam, dengar saja.

Sesudah yang menegur habis cakap, saya ucap terima kasih lalu berlalu pergi dengan anak-anak tapi ditahan pula.

Belum habis ya tegurannya..

Saya masih cuba berdiam diri tapi bila nada penegur makin tinggi, seolah-olah saya buat kesalahan besar, malah dia juga mengatakan solat saya tidak sah kerana pakai baju biasa, bukan telekung.

I had to say something.

“Puan, kenapa solat saya tak sah?”

“Awak tak pakai telekung. Pakai baju biasa je.”

“Telekung bukan hukum sah solat puan.”

“Ustaz kata pakaian terbaik solat ialah telekung.”

“Tak semestinya pakai telekung baru sah.”

“Tapi ustaz kata..”

Oh, this gonna be a loooong one. Need to cut it short. I had to go.

“Puan, terima kasih atas teguran. Saya faham concern puan. Mmm.. Antara hukum sah solat ialah menutup aurat, betul kan puan? Telekung ini labuh dan longgar, sebab itu ustaz kata ia pakaian terbaik untuk solat. Tapi bukan wajib pakai telekung baru sah solat.”

“Sekarang ni puan lihat pakaian saya cukup labuh atau tidak? Melekat di badan? Tudung saya menutup dada, depan belakang tidak singkat. Bahagian bawah dagu juga saya cover. Saya pakai handsocks dan stokin.”

“Pada pandangan puan, cara pemakaian saya ini tidak patuh dengan hukum aurat wanita ke?”

“Tapi aspek kebersihan belum tentu lepas. Mana tahu ada najis melekat tanpa sedar. Lagi pula tadi awak masuk je terus solat, tak ambil air semayang, tak pakai telekung, solat gitu je.”

“Puan, saya yakin pakaian saya bersih. Saya masih ada..”

“Macam mana awak boleh yakin sangat?! Kat Malaysia ni, tempat..”

BACA:  Cendawan Volvariella Jana Pendapatan RM5,000

I’m late. I’m late. I’m late. 😰

“Puan.. Sebelum keluar rumah, saya sudah berwudhu. Saya drive ambil anak di tadika kemudian terus drive ke sini. Satu-satunya tempat yang saya ada turun dari kereta adalah kawasan depan tadika anak. Tiada najis di situ.”

“Berjalan dari parking sampai ke surau, tiada najis kelihatan. Saya tiada pergi ke tandas, dan kalau saya perlu pergi tandas, saya tahu cara jaga pakaian saya daripada dicemari najis.”

“Macam mana awak yakin sangat ni?!! Awak mualaf kan?!!”

Kenapa tengking-tengking ni..

“Puan, dalam Islam ini semuanya sudah dinyatakan dengan jelas. Memang saya bukan lahir Islam, memang saya tak pandai agama, banyak benda saya tak tahu, tapi hal aurat ini saya cuba jaga sebaiknya sebab bagi saya ini adalah yang paling senang di antara semua perintah Allah untuk dibuat, diubah, selepas saya peluk Islam.”

“Saya yakin pakaian saya bersih, saya yakin wudhu masih ada, saya yakin saya tutup aurat ikut guideline, saya yakin solat saya sah tanpa telekung. Saya amal konsep pakaian solat-ready puan. Lagipun telekung-telekung dalam surau ini banyak yang kotor terutama di bahagian keliling muka, penuh make-up. Kepam. Saya tak selesa pakai.”

“Saya faham keprihatinan puan. Terima kasih kerana tegur. Saya kena pergi dah ni. Asssala..”

“Ustaz kata kalau ragu-ragu, was-was, mesti..”

Lambat dah ni.. 😭😭

“Puan, ragu-ragu tak bertempat ini boleh jadi kita ni ada masalah dalaman yang kita tak sedar. Saya suggest puan pergi jumpa balik dengan ustaz tu atau rujuk kenyataan-kenyataan daripada mufti wilayah. Saya banyak rujuk penjelasan mufti. Assalamualaikum.”

Hampir cakap masalah mental sebab rimas juga bila kena tahan time kita tengah kejar masa settle-kan urusan, bawa 2 anak kecil lagi. Tapi fikir-fikir nanti jadi biadab pula. 😔

Hmm..

I’m not trying to say that I’m better than anyone.

Dalam hidup ini, kita semua ada matlamat dan impian masing-masing.

Priority kita berbeza.

Bagi diri saya sendiri..

Saya fikir, apalah guna saya ni masuk Islam kalau tak nak ikut apa Islam ajar, tak nak jadi lebih baik..

Like I said, bagi saya, dalam banyak-banyak perkara yang saya perlu ubah supaya seiring dengan ajaran Islam, yang paling senang ialah aurat.

BACA:  Cantik Tapi Wanita Kena Tahu Hukum Mencabut, Mencukur, Dan Melukis Bulu Kening

Saya ni dulu agak hardcore gamer juga. Main Gears of War tu mesti nak master skill itu ini, level up sampai max level. Score mesti nak setinggi-tinggi yang boleh. Lepas tu nak complete-kan semua mission, objective, task.. Aim for 100% completion.

Main console game, attitude begitu.

Peluk Islam, attitude acuh tak acuh pula.

(Ini saya cakap pasal diri sendiri bukan tuju kat semua gamers.)

I cannot say on behalf of all reverts.

But to me, my life as a revert is challenging.

Cerita pasal nenek masuk ward, worrying about her, wishing for her speedy recovery.. pun ada orang ‘tegur’.

Like kenapa la aku selalu jumpa orang yang jumud.

Kena jeling, kena tegur dengan nada sinis pasal solat tanpa telekung ni bukan perkara baru, selalu jadi tapi puan di atas ni yang paling agresif antara semua.

Mungkin Allah bagi ujian banyak-banyak untuk fast track belajar banyak perkara.

Mati itu pasti, bila-bila masa.

P.S. Saya tak marah atau terasa hati dengan puan itu. Niatnya baik.

P.P.S. Plus, we came from different background and living with different circle hence the different perspective.

BERIKUT PENJELASAN DARIPADA MUFTI WILAYAH

HUKUM SOLAT TANPA MENGENAKAN TELEKUNG

Hukum bagi wanita yang solat tanpa mengenakan telekung adalah sah sekiranya pakaian sedia adanya itu telah menutupi aurat. Tanpa menafikan bahawa penggunaan telekung juga menepati kaedah penutupan aurat secara syar’ie, namun sekiranya terdapat wanita yang pakaian sedia adanya telah cukup syarat penutupan aurat, maka pakaiannya yang sedia ada itu boleh dibawa solat meskipun tanpa mengenakan telekung.

Permasalahan mula timbul bila mana mengganggap bahawa telekung merupakan syarat sah solat sedangkan yang menjadikan solat itu sah sebenarnya adalah dengan menutup aurat.

Perlu diingatkan juga bahawa yang dimaksudkan dengan menutup aurat itu adalah dengan melabuhkan tudung sehingga menutupi bahagian dada, pakaian yang longgar tidak menampakkan bentuk tubuh dan juga tidak nipis sehingga boleh menampakkan warna kulit serta labuh hingga boleh menutupi bahagian kaki. Ketahuilah juga bahawa aurat wanita di dalam solat itu adalah auratnya juga ketika di luar solat.

Semoga dengan pencerahan ini, menjadikan kita beramal mengikut neraca syara’ yang sebenarnya. Wallahu a’lam.

Sumber : AJ Joseph

Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.us/hantar-artikel.

error: Content is protected !!