≡ Menu

Perut Buncit, Senggugut Teruk, Kerap Terkencing & Susah Mengandung, Simptom Wanita Mungkin Ada Fibroid!


Sebenarnya 1 daripada 3 orang wanita berpotensi untuk mempunyai fibroid, namun mungkin ramai yang tidak menyedarinya.Jika mengalami perut buncit, senggugut teruk, kerap terkencing dan susah mengandung, rupanya ia merupakan antara simptom dan petanda wanita mungkin ada fibroid! Perlu tahu fibroid adalah berbeza dengan Cyst sama sekali.

Untuk penjelasan lanjut, baca perkongsian ilmu oleh Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak ini.

Berikut perkongsian beliau;
Fibroid adalah sejenis ketumbuhan tak berbahaya yang melibatkan dinding rahim. Juga dipanggil sebagai leiomyoma. Ada pelbagai jenis fibroid – merangkumi saiz yang berbeza dan lokasinya pada dinding rahim tu.Walaupun saya cakap fibroid ini tak berbahaya, pembaca perlu tahu bahawa kurang dari 1% fibroid ni boleh bertukar menjadi jenis berbahaya dinamakan leiomyosarcoma.

Fibroid sangat biasa berlaku pada wanita, jadi jangan ler terkejut kalau doktor cakap ada fibroid ternampak masa scan. Tanpa disedari pun boleh ada fibroid. Kekerapannya dalam 3 wanita, sorang akan ada fibroid.

Pelbagai saiz fibroid, dari saiz milimeter hinggalah boleh jadi sebesar lebih 10 cm dan fibroid dinamakan mengikut lokasinya. Perlu tahu fibroid ni lazimnya tak menimbulkan apa-apa masalah sebab kekadang kewujudannya tak disedari pun.Kalau fibroid menimbulkan masalah – masalah yang biasa adalah period banyak, period sakit ( senggugut ) , terasa ‘benda’ menekan bahagian pundi kencing pada rectum menyebabkan sekejap-sekejap nak kencing, rasa nak berak tapi tak keluar apa apa pun, ada juga yang melaporkan rasa sakit.

Fibroid ni berkaitan dengan hormon wanita iaitu estrogen dan progesteron. Jadi bila dah menopos atau putus haid, takde dah bekalan hormon hormon ini menyebabkan saiz fibroid ni mengecut. Tapi, jika dah putus haid, saiz fibroid plak tak mengecut sebaliknya makin besar atau bertambah-tambah jumlahnya adalah tanda-tanda tak bagus – fibroid ini adalah jenis yang bahaya ( leiomyosarcoma).

Kenapa Berlakunya Fibroid?
Tanya la sesapa pun. Semua pakar dan kajian demi kajian mengatakan punca sebenar fibroid ini masih belum diketahui asal usulnya. Banyak kajian membuktikan bahawa fibroid berkaitan rapat dengan hormon wanita sebagaimana yang saya jelaskan tadi. Sebab tu ada perkaitan obesiti dan fibroid ni.

BACA:  5 Resepi Baik Untuk Pesakit Kencing Manis

Kenapa obesiti ?
Sebab lemak-lemak degil yang terkumpul dalam badan ni menyimpan hormon wanita. Hormon yg tersimpan dengan banyak ni dikatakan menjadi punca fibroid terjadi. Ha so ape lagi? Jom kuruskan badan !

Gejala-Gejala Fibroid
Semua gejala dinyatakan ni bukan spesifik kepada orang yang ada fibroid. Maksudnya bukan fibroid sahaja penyebab simptom-simptom ini. Jangan melompat terus buat diagnosis sendiri bila dengar orang ada symptom macam ni ataupun diri sendiri ada masalah macam ni.

1.️ Pendarahan Banyak
Fibriod menyebabkan berlakunya pendarahan period yang luar biasa banyaknya.

2.Senggugut Yang Melampau
Senggugut atau sakit period yang melampau-lampau sampai tak boleh pergi kerja atau pegi kolej atau pergi sekolah sehingga guling-guling kat rumah dan memerlukan MC.

3.Perut Buncit
Perut terasa buncit. Mungkin disangka lemak terkumpul tapi sebenarnya bengkak dari rahim atau ovari. Bila cakap camni, semua orang buncit dah cuak pegang-pegang perut sendiri. Perut buncit saja bukan disebabkan fibroid ya. Tinja penuh dalam usus pun boleh sebabkan perut buncit bukan sekadar lemak tepu.

4.Kerap Terkencing
Terkencing-kencing kerap. Baru kencing tadi rasa nak kencing lagi. Sebab fibroid besar boleh menekan pada pundi kenci menyebabkan rasanya nak kencing. Beriya berlari pergi toilet, tapi ciput je kencing yang keluar, kadang-kadang takde langsung.

5.Sakit Bawah Perut
Sakit bahagian bawah perut.Kadang-kadang tak period pun sakit jugak. Disebabkan berlaku perubahan degenerative pada fibroid yang menyebabkan sakit.

6.Susah Mengandung
Susah nak mengandung. Kalau mengandung pula tak lekat lama. Fibroid pada dinding rahim yang melibatkan penempelan janin boleh menjejaskan penempelan janin dan berakhir dgn keguguran. Haa bukan fibroid je tau boleh sebabkan keguguran, banyakkkk lagi sebab lain.

7.Ganggu Pemusingan Bayi
Untuk mereka yang hamil, fibroid pada bahagian bawah rahim boleh menganggu pemusingan bayi dalam rahim – tetiba baby berada dalam keadaan songsang ke melintang ke sebab fibroid besar menghalang bayi berpusing supaya kepalanya di bawah. Baca betul-betul kat sini, fibroid yang besar. Fibroid ciput atau cenonet takda menyebabkan masalah ini.

BACA:  11 Resepi Air Detox Untuk Buang Toksin, Kurangkan Berat Badan

✳️Fibroid yang besar jenis tergantung kat luar rahim boleh terpintal (torsion) menyebabkan sakit ( rujuk gambar ).

Apa Yang Boleh Dibuat Dengan Fibroid Ni?
✔️Fibroid yang tidak menimbulkan apa apa masalah atau kecil tak perlu dibuang dan tidak memerlukan apa-apa rawatan. Jangan ler meminta-minta untuk buang fibroid yang tak kacau apa pun. Biasanya fibroid akan kecut dan hilang sendiri bila dah menopos.

✔️Ada pil hormon yang boleh dimulakan sebagai langkah pertama. Boleh berbincang dgn Dr terlebih dahulu.

✔️Operation buang fibroid

Ada 2 jenis – buang fibroid sahaja dan biarkan rahim Untuk mereka yang bercadang untuk mengandung. Walaupun begitu still ada risiko pendarahan dan menyebabkan rahim terpaksa dibuang.

Ada kes yang memerlukan rahim dibuang bersama sama dengan fibroid lebih lebih lagi jika Dr berasakan fibroid ni adalah jenis bahaya ataupun saiz fibroid tak kecut-kecut walaupun sudah menopos. Ada fibroid kecil yang ganggu kesuburan atau sebabkan period banyak boleh dilakukan secara hysteroscopy. Setiap operation ada risiko dan komplikasi yg boleh timbul, bawak berbincang dengan Dr dulu, ikut kesesuaian pesakit.

Operation ni adalah pilihan yang terakhir jika ubat-ubatan yang diberikan tidak mampu merawat fibroid. Orang puteh cakap LAST RESORT. Setiap cara rawatan perlukan penilaian klinikal dan pemeriksaan Dr. Bukan boleh pilih pilih ikut suka hati ikut sedap hati.

Satu lagi, fibroid dan cyst tu dua menda yang SANGAT BERBEZA. Jangan jadi makcik bawang dan tuduh fibroid adalah cyst dan cyst adalah fibroid. Baca post saya sebelum ni untuk cyst.

Saya kongsikan beberapa gambar saya cedok dan ambil dari GOOGLE untuk tujuan pembelajaran pesakit seperti di bawah.

Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak
Pegawai Perubatan
Kesihatan Wanita & Kehamilan
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat kita dan kongsikan juga sebagai pengetahuan buat wanita lain.

Sumber:Muhammad Izzat

Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.us/hantar-artikel.