≡ Menu

Nak Lembutkan Hati Suami, “Buat Lah Ta’alim Setiap Hari Di Rumah.”

Tip kali ini memang bagus untuk kaum isteri amalkan, cara nak lembutkan hati suami yang keras hati.

Secara fitrahnya, wanita ini diciptakan penuh dengan kelembutan. Jadi kalau dapat suami yang sifatnya kasar dan keras hati, pasti hati isteri akan terguris dan susah nak bawa berbincang dalam banyak hal. Pendek kata, asyik dia saja yang betul!

Untuk selesaikan masalah ini, jemput renungkan sejenak perkongsian daripada saudara Afnan Rosli, macam mana nak ubah sikap suami yang keras hati ini.

TIPS LEMBUTKAN HATI SUAMI
Suami saya ni KERAS KEPALA betul la, EGO, BEBAL, tak boleh dengar nasihat langsung! Pantang orang tegur, terus nak melenting!

Dia sorang je yang betul atas muka bumi ni!
Mesti ada yang cakap dalam hati macam ni kan?

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tips ni saya belajar waktu pergi Seminar Keluarga Sunnah Ustaz Ebit Lew. Ustaz cakap setiap hari buat Majlis Ta’alim wa Ta’lum dalam rumah. Tak boleh lama, buat 10 minit pun jadi lah.
Apa tu Ta’alim Ta’alum ni? Maksud dia dari segi Bahasa Majlis Belajar dan Mengajar. Basicly Ta’alim ni simple je. Just ambil satu kitab. Tak kisah la, Hadith ke, Buku Agama ke, buku tentang Keluarga Bahagia ke.

Then cari satu masa tetap setiap hari untuk sit down husband & wife. Baca buku tu. Sorang baca sorang dengar. Jangan dua-dua baca, berperang pulak nanti.
Ustaz Ebit masa seminar tu, banyak cerita kisah-kisah suami yang berubah, keluarga jadi Bahagia Gembira lepas buat Taalim.
Kata Ustaz Ebit, Tuan-tuan buat dulu 40 hari. Kalau tak jadi datang tampar saya kuat-kuat. Tapi saya check dulu la, kalau tuan-tuan tak buat betul-betul, saya pula tampar Tuan-tuan kuat-kuat.

BACA:  Baik Kanak-Kanak Mahupun Orang Dewasa, Penggunaan Telefon Bimbit Berpanjangan Boleh Merosakkan Mata

APA KELEBIHAN TA’ALIM NI?
MELEMBUTKAN HATI
Ilmu ni kalau hari-hari kita dengar, hati keras pun boleh jadi lembut. Hari-hari kita lazimkan dengar kebesaran Allah, baru lah hati tu tak rasa besar diri. Baru lah terasa diri ni kecil.

BERI MASA UNTUK SUAMI DENGAR ISTERI
Biasa nya kalau jenis suami susah nak dengar pendapat isteri, ini lah masanya. Bila isteri baca suami akan dengar. Begitu juga pada isteri, suami baca isteri akan dengar. Bila buat hari-hari, otak akan bagi ruang untuk kita dengar apa pasangan kita cakap. Bukan asyik nak menyampuk, nak bangkang ajee.

WAKTU BERTENANG
Waktu Taalim ni adalah waktu bertenang. Dua-dua yang kalau jenis nak berperang ajee, waktu ni lah waktu bertenang. Takkan depan kitab pun kau nak gaduh.

JADI LEBIH BAIK SETIAP HARI
Dengan Taalim, secara tak langsung kita jadi orang yang lagi baik setiap hari. Tiap hari dapat ilmu baru, tiap hari check diri sendiri, apa yang nak kena improve untuk hari esok. Agak-agak lepas setahun macamana hidup kita berubah kan? Lepas 10 Tahun? Great Things Waiting for sure!

PUPUK SEMANGAT TOLAK ANSUR & SABAR
Walaupun nampak kecil je Taalim ni, tapi bila kita mampu bersabar untuk 10,15 minit setiap hari. Duduk dengan isteri kita dengar ilmu, baca ilmu. Tahan diri dari main phone. Lama-lama rasa tolak ansur dan sabar tu akan pelan-pelan meresap dalam hidup seharian kita. Small changes in behaviour can results in Great Positive Impacts to your life!

BACA:  Kalau Nak Tenteram Dan Hidup Tenang Maka Kahwinlah

RAHMAT MENCURAH CURAH
Kan Nabi dah cakap, orang yang duduk dalam Majlis Ilmu ni, Rahmat Allah turun mencurah curah. Malaikat menaungi kita dengan sayap mereka. Bayangkan hari-hari hidup kita sekeluarga Malaikat naung dan Allah bagi Rahmat. Kan BEST tu.

Ni hanya lah sebahagian kecil manfaat2-manfaat hidupkan budaya Ilmu dalam rumah tangga. Kalau boleh include kan anak-anak sekali. Jangan skip walaupun sehari.
Ustaz kata kalau tak sempat, buat Video call semua anak-anak baca Taalim dalam group. InsyaAllah Keluarga akan lebih Sakinah wa Rahmah.

*Malas macam mana pun jangan skip.


Gambar ni waktu saya mengantuk gila. Saya cakap kat wife, takyah la Taalim harini. Dia suruh tidur atas peha dia. Then dia baca Hadith sambil cungkil biji mata saya macam ni. Tak nak bagi tidur.

So Sepanjang Taalim saya tidur mata terbuka. Huhu. Takpela, tidur dalam majlis ilmu pun dapat pahala kaaan.

Mulai harini cuba la buat di rumah.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.us/hantar-artikel.