≡ Menu

Jangan Buat 5 Benda Ni Kalau Taknak Anak Jadi Biadap

1. Bagi Gajet Tanpa Batasan

  • Saya perasan anak-anak zaman sekarang ni bukan biadap sebab mereka jahat tapi mereka biadap kerana kurang Interpersonal Skills.
  • Tiap hari anak kita duk hadap skrin smartphone dan kawan alam maya sampai skill mereka melayan orang luar jadi tumpul.
  • Tu yang mereka nampak biadap, padahal bukan sebab mereka jahat tapi mereka tak reti nak bergaul (interpersonal skills lemah)

2. Bergaduh Depan Anak

  • Bila tengah emosi, kadang kita lupa ada mata yang memerhati.
  • Kita lupa anak kita ni CCTV terhebat dunia. Dia akan rakam semua yang dia lihat dan sampai masanya dia akan praktik apa yang dia lihat.

3. Komen Melampau di Media Sosial

  • Kita orang dewasa ni kalau kecam dan maki di Facebook ni, kita takde la pula buat perangai macam tu di dunia luar kan.
  • Kita reti la juga nak bezakan dunia maya dan dunia realiti.
  • Tapi anak anak kecil ni dia perhati je kita. Dia mana tahu nak bezakan realiti ke maya ke fantasi!
  • Tu yang dia bawa keluar perangai kasar, suka mengecam dan memaki keluar ke dunia sebenar.
BACA:  Tipu Isteri, Maksudnya Menolak Rezeki. Kerana Isterilah Pintu Rezeki Bagi Suami

4. Kita Selalu Abai Anak

  • Antara penyebab anak jadi biadap ni adalah kerana dia kurang ’emotional connection’ dengan kita.
  • Yela, walaupun mungkin kita berada 1 meter je daripada anak kita tapi fikiran kita menerawang beratus ratus kilometer daripada anak kita.
  • Merasa nak rasa didengari, diperhati, disayangi baru lah perlahan lahan sifat empati dalam diri mereka akan berkembang sempurna.
  • Anak yang tinggi sifat empati ni takkan sanggup biadap pada mak ayahnya sendiri.
BACA:  Pembelajaran Di Rumah, Tips Supaya Anak Anak Cepat Membaca

5. Marah Anak Secara Melampau

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
  • Anak umur 0-1 ni ada fasa krisis psikososial yang dipanggil Trust Vs Mistrust.
  • Masa ni la dia belajar untuk percayakan mak ayahnya. Kalau masa tu pun kita dah ‘break trust’ diorang dengan marah melampau lampau tanpa kawalan emosi, rosak lah perkembangan anak kita.
  • Akhirnya anak jadi perenggus, suka melenting, sensitif dan keras kepala.

Saya rasa ramai lagi mak ayah yang belum tahu tentang benda ni. Tolong bagitahu mak ayah yang belum tahu ye.

p/s : InsyaAllah saya dalam proses siapkan Formula Mudahnya Kawal Emosi Ibu dan Anak ni. Doakan saya ye semua

Sumber: Taufiq Razif

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.us/hantar-artikel.